Vinneren av Ungdommens kritikerpris

Klasse 2STC har vært med på å kåre vinneren av Ungdommens kritikerpris. Forfatter Marie Aubert vant med boken "Voksne mennesker".

Planen var at hele klassen skulle til Oslo 12. mars, på et arrangement hvor de skulle intervjue de nominerte forfatterne i løpet av en dag, før det skulle bli avsluttet med kåring av vinneren. Dessverre ble dette arrangementet avlyst på grunn av koronaviruset. Det ble selvfølgelig en stor skuffelse for elevene som har sett frem til dette.

Heldigvis fikk elevene gjennomført storjurymøtet. Her møttes representanter fra de forskjellige klassene for å diskutere seg frem til en vinner. Fra 2STC møtte Sigrid og Christina. Christina synes møtet var veldig spennende.

- Storjurymøtet var utrolig morsomt og lærerikt og det er ikke noe jeg kommer til å glemme med det første. Du møtte mennesker som elsket å lese bøker, og de var ikke redde for å si meningene sine. Du kunne ta på spenningen i rommet allerede da du gikk inn, du merket også at alle var klare for diskusjonen. Selve diskusjonen gikk fint og vi fant fort ut at flere var enige om at boka Voksne mennesker var den rette vinneren, men det var også noen motstandere. Flere av bøkene ga store diskusjoner, men til slutt ble det avstemning, og alle gikk ut av rommet enig om hvem som var vinneren, sier hun.
2STC i starten av prosjektet. Roy Martin Kristiansen / Nannestad vgs
2STC i starten av prosjektet.
Roy Martin Kristiansen / Nannestad vgs
Lærer Anita Moen er svært fornøyd med hvordan 2STC har jobbet med dette krevende prosjektet.
Jeg må si at jeg var spent på gjennomføringen av prosjektet. Ville åtte bøker bli for mye for elevene på så kort tid? I etterkant må jeg si at det gikk over all forventning. Elevene var veldig selvgående, og mange gøyv til og med løs på Jon Fosses roman Det andre namnet som første bok. Ikke verst, for boka er over 500 sider lang, uten punktum – og på nynorsk! Noen likte boka godt og fikk øynene opp for Fosse gjennom dette prosjektet. En annen kjente på glede da hun fikk se at punktumet var på plass i neste bok hun skulle lese, sier hun.

Anita var også spent på hva elevene kom til å synes om de to diktsamlingene som var nominert.
- Det var for øvrig to diktsamlinger som ble nominert til prisen, Svamp av Morten Langeland og Hvit hare, grå hare, svart av Øyvind Rimbereid. Flere elever leste for første gang i sitt liv en hel diktsamling – og to av elevene ble spesielt glad i Morten Langelands poesi. De hadde kanskje ikke oppdaget ham hvis det ikke var for dette prosjektet. Norsklærer Trym Evertsen holdt et foredrag for klassen om Øyvind Rimbereid, og han formidlet Rimbereids poesi med en genuin kjærlighet, slik at noen av elevene som ikke hadde lest boka, lånte den like etterpå, sier hun.

Siden utdelingen i Oslo ble avlyst i siste liten ble det arrangert en liten utdeling på Bleiker videregående skole. Dit kom representanter fra Foreningen !les, vinneren Marie Aubert og juryklassen fra Bleiker. Marie Aubert tok stolt i mot prisen.

- Jeg er veldig glad og stolt! Det er så stas å bli valgt ut blant de mange gode bøkene som var nominert i år. Ungdommens kritikerpris er en høythengende og viktig pris. Det er også gøy å se at "Voksne mennesker" treffer lesere som ikke står i samme livskrise som hovedpersonen Ida, men kjenner seg igjen i boka likevel, sier forfatteren.

Også i 2STC var det stor enighet om at Auberts roman var den beste, sier Anita.

- Klassens favoritt var likevel helt klart Marie Auberts Voksne mennesker, romanen som stakk av med prisen. Hele 25 av 30 elever mente at den fortjente å vinne. Det var morsomt å registrere begeistringen rundt denne boka – og som en av guttene i klassen uttrykte det: «Jeg hadde aldri trodd at jeg hadde noe til felles med en ufrivillig barnløs kvinne i 40-årene.»

- Alt i alt tror jeg klassen som helhet har kost seg med prosjektet, selv om det ble en nedtur da korona-viruset satte en stopper for det store arrangementet som var planlagt i forbindelse med prisutdelingen.

Som et plaster på såret skal klassen få besøk av en av de nominerte forfatterne når skolen har åpnet igjen.

Her kan du lese juryens begrunnelse:

Det har vært stor konkurranse. Alle bøkene har blitt favorisert av minst én i juryen, noe som har gjort det vanskelig å kåre én vinner. Men etter alle diskusjonene i klassene og på storjurymøte mener vi at vinnerboken virkelig har fortjent prisen.

Boken har skapt sterke diskusjoner både i klasserommet og på fritida. Den har engasjert de som har lest mye litteratur før, og de som ikke har det. Boken gjorde inntrykk på oss, fordi den berører mange viktige og dagsrelevante temaer.

Den appellerer til et stort publikum med sine relaterbare karakterer, i tillegg til at mange hadde en god leseopplevelse og følte de forsto hva forfatteren ville formidle. Boken har en god flow. Karakterene var så spennende og interessante at vi måtte lese videre. Karakterene er i seg selv historier, og setter lys på følelser som i dagens samfunn er tabu, selv om det er helt naturlig for et menneske å føle dette.

Det er ikke en rosemalt historie. Hovedpersonen kan oppfattes som usympatisk og frekk, men vi får medfølelse fordi hovedpersonen handler ut ifra gjenkjennelige følelser for oss som ungdommer. Hovedpersonen ønsker å bli sett, og lengter etter kjærlighet. Den viser fram mørke sider av typiske familierelasjoner, og hvordan mangel på omsorg får fram irritasjon og sjalusi i et menneske. Det føles ekte. Likevel er det ikke bare en dyster bok, men en bok som også får fram en god latter. Og den gir oss innsikt i en verden vi ennå ikke har opplevd. Voksne kan faktisk oppføre seg som barn.

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2020 er: “Voksne mennesker” av Marie Aubert.

Anita Moen

E-post Anita.Moen@nannestad.vgs.no