Studietur til Florida 2020

Årets Floridatur fremstår, både faglig og opplevelsesmessig, som en av de beste vi noen gang har gjennomført. Dette skyldes nysgjerrige og motiverte elever, kompetente og engasjerte besøksbedrifter, og god planlegging fra lærernes side.

Polk State College utdanner folk til luftfartsindustrien. Skolen har egne fly. Her sitter Emilie i cockpiten. Kjell Arnt Nystøl / Nannes
Polk State College utdanner folk til luftfartsindustrien. Skolen har egne fly. Her sitter Emilie i cockpiten.
Kjell Arnt Nystøl / Nannes

Undervisningsopplegget, som skal gi elevene en innføring i ingeniør- og forskningsmetoder, blir forsterket med hands-on opplevelser og direkte kontakt med jevnaldrende amerikanske skoleelever og studenter.

En vesentlig suksessfaktor for turen er at den gir oss mulighetene til å koble lærdom om realfagene (fysikk, kjemi og biologi) med myke fag som «the arts» (i norske videregående skoler er the arts valgfag, og tilbys ikke til vanlig) der kommunikasjon og innovasjon er en nøkkel.

Elevene har deltatt i skoletimer på den amerikanske videregående skolen All Saints Academy.  Der fikk hver enkelt elev tildelt en fadderelev som tok dem med til kjemi-, språk-, og religionsfagene, men også til fag der dans, teater og videoproduksjon er pensum. I amerikanske skoler avsluttes ofte dans- og teaterfag i en forestilling som skal kunne vises for publikum mot betaling. Våre elever fikk se oppsetningen av teaterstykket/musikalen «Little Women», som forteller om fire kvinner som opplever kjærlighet, dødsfall, familiebånd og avkall på karrierevalg. Stykket er lagt til perioden etter borgerkrigen i USA. Etter endt forestilling kommenterte våre elever hvor flinke og profesjonelle skolen var i sin oppsetting av stykket, kvaliteten var på høyde med de beste forestillingene i Oslo. Lærer Elizabeth Burton er hentet inn til stillingen som dramalærer nettopp på grunn av hennes bakgrunn, bl.a. som profesjonell utøver fra Radio City Music Hall i New York.

Mileydy Morales-Camacho hadde hovedrollen i musikalen «Little Women». Hun var også fadder for en av våre elever når vi besøkte All Saints Academy. Mileydy er avgangselev (senior). Hun og de andre faddere fikk god kontakt med de norske elevene. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Mileydy Morales-Camacho hadde hovedrollen i musikalen «Little Women». Hun var også fadder for en av våre elever når vi besøkte All Saints Academy. Mileydy er avgangselev (senior). Hun og de andre faddere fikk god kontakt med de norske elevene.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Elevene deltok på musikalen  Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Elevene deltok på musikalen
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

I planleggingen av Floridaturen har vi uttrykt sterkt ønske om at besøksbedriftene trekker inn fagfolk. Vi mener dette bygger merkunnskap og tverrfaglighet. For eksempel, vi avlegger en dag på Clearwater Beach og det er selvsagt gøy og moro å dra på stranden, imidlertid kan vi også bruke besøket til å koble inn pensum fra geografifaget der vær og klima er tema. Golfstrømmen er opphav til de fire årstider, men den er også området der orkaner i USA herjer. På besøk hos NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) har vi fått innblikk i hvorfor de flyr inn i orkaner, hvilke farer og muligheter som er assosiert med dette, og hvilke instrumenter de bruker. NOAA gjør dette for å hente inn værdata, som igjen brukes til å forutse retning og styrke på vindene, som igjen brukes til orkanvarslingen. NOAAs beskrivelse av den anatomiske oppbyggingen av orkaner, er litt utenfor vår pensumliste, men utrolig interessant.

Jonathon Shannon og Robert Mitchell fra NOAA forteller om oppdrag inne i orkaner. Ved å fly inn i orkanen, kan de samle data om været rundt, og bidra til å varsle orkanens utvikling, retning og styrke. Polk State College inviterte NOAA til å holde foredrag i anledning besøk fra Norge. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Jonathon Shannon og Robert Mitchell fra NOAA forteller om oppdrag inne i orkaner. Ved å fly inn i orkanen, kan de samle data om været rundt, og bidra til å varsle orkanens utvikling, retning og styrke. Polk State College inviterte NOAA til å holde foredrag i anledning besøk fra Norge.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Lacrosse er Nord Amerikas eldste lagsport med opprinnelse fra indianerne. Våre elever får opplæring av laget fra All Saints Academy. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Lacrosse er Nord Amerikas eldste lagsport med opprinnelse fra indianerne. Våre elever får opplæring av laget fra All Saints Academy.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

Polk State College, som utdanner folk til luftfartsindustrien, ga muligheten til å anvende informasjonen fra NOAA for å forstå hvilken risiko som oppstår ved flyvning i skydekke og uvær. Det har med krefter og trykkforskjeller som kan påvirke løftegenskaper og belastning på flyene. Denne kunnskapen ble forsterket senere ved All Saints Academy hvor de hadde satt opp en demonstrasjon av Corioliseffekten. Denne gir oss forståelse på hvorfor vinder bøyer av og danner spiralformer, et viktig kjennetegn på orkaner. Corioliseffekten kobles også til sentripetale og sentrifugale krefter som er pensum i fysikk. Alt dette er igjen koblet til pensum i faget Teknologi- og forskningslære om luftfart og romfart.

Polk State College har åpnet skolen og hjertet for våre elever. Her har de ansatte og elever forberedt felles varm lunsj. Elever og studenter fikk tid til å bli kjent med hverandre. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Polk State College har åpnet skolen og hjertet for våre elever. Her har de ansatte og elever forberedt felles varm lunsj. Elever og studenter fikk tid til å bli kjent med hverandre.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Lærer John Iskra demonstrerer Corioliseffekten med hjemmesnekret apparat. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Lærer John Iskra demonstrerer Corioliseffekten med hjemmesnekret apparat.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Polk State College har egne fly. Gruppebilde med elever, studenter og ansatte. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Polk State College har egne fly. Gruppebilde med elever, studenter og ansatte.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

Et annet eksempel på tverrfaglig læring er hentet fra besøkene til Lockheed Martin og All Saints Academy. Lockheed Martin er en av verdens ledende produsenter av militærteknologi. Vi fikk prøve simulatorene til F-16 og F-35 jagerfly. Begge flytyper er i bruk i det norske Luftforsvaret.  I tillegg fikk vi prøve VR-teknologi. Denne teknologien lar soldater oppleve sted, omgivelser og trusler virtuelt før de utplasseres i et ekte «hot» område. VR-teknologi brukes også på den amerikanske skolen for å gjøre elevene kjent med historiske eller geografiske steder, eller for å bli kjent med yrkes- og karriere valg. Det brukes også til opplæring i programmering, og for å forberede elevene til fremtidige jobber. All Saints Academy har en avtale med NuVu Studios, en bedrift med opphav fra MIT. Dette studioet, som har problembasert læring som undervisningsmetode, kobler skolefagene med innovasjon til finne kreative løsninger på lokale og globale utfordringer.

Emilie prøver VR briller i NuVu studio på All Saints Academy. VR-briller, laserkuttere og 3D printere er bare noen av verktøyene Amerikanske elever må lære å bruke i sin utdanning. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Emilie prøver VR briller i NuVu studio på All Saints Academy. VR-briller, laserkuttere og 3D printere er bare noen av verktøyene Amerikanske elever må lære å bruke i sin utdanning.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Lockheed Martin åpnet F-16 simulatoren for våre elever. Denne simulatoren er montert i en dome (kule). Videoprojeksjon er av høy-oppløsning med 360-graders visning. Pinterest
Lockheed Martin åpnet F-16 simulatoren for våre elever. Denne simulatoren er montert i en dome (kule). Videoprojeksjon er av høy-oppløsning med 360-graders visning.
Pinterest

Etter elleve år med turer til Florida, har vi nå en plattform som gir elevene utvidet kunnskap og et godt grunnlag for fremtidige karriere valg. Vi har også fått mange gode venner i USA som støtter og heier på Nannestad videregående skole. De lærer av oss, og vi lærer av dem. Undervisningen er gøy, praktisk, internasjonalt, og fremtidsrettet.

Vi takker bedriftene i USA for å ta godt imot oss og våre elever!

Tekst: Kjell Arnt Nystøl og Lars-Kristian Iversen

Gabe Gabrielle holdt foredrag for studentene ved Polk State College og for våre norske elever. Gabe er blitt en god venn av Nannestad vgs der han har holdt årlige foredrag for våre elever i over syv år. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Gabe Gabrielle holdt foredrag for studentene ved Polk State College og for våre norske elever. Gabe er blitt en god venn av Nannestad vgs der han har holdt årlige foredrag for våre elever i over syv år.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Elevene fikk i oppdrag å presentere Norge for barnetrinnene på All Saints Academy. Disneys Frost er populær. Mange av spørsmålene var derfor om Sven og Elsa, og snø.   Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Elevene fikk i oppdrag å presentere Norge for barnetrinnene på All Saints Academy. Disneys Frost er populær. Mange av spørsmålene var derfor om Sven og Elsa, og snø.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

Kontaktperson

164040

Kjell Arnt Nystøl

Lærer Realfag Newton-lærer STEM teacher

Lærer Realfag (STEM teacher) SSP- MK- RM Realfagsavdeling, Newton-lærer, MNT-forum representant

E-post kjell.arnt.nystol@nannestad.vgs.no

Tlf: 63996740