Oppdatering fra Florida

Elevene i Teknologi og forskningslære befinner seg for tiden i Florida, og i går var de vitne til SpaceX sin oppskytning av en Falcon 9-rakett.

Falcon 9-oppskyting. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Falcon 9-oppskyting.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

SpaceX er en privat romfartsaktør som jobber med å sende mennesker til planeten Mars. SpaceX-grunnlegger Elon Musk er også kjent som eieren av Tesla. Om bord i Falcon 9-raketten var en SkyLink-satelitt.

Elevene er nå på en 11-dagers reise for å forsterke undervisningen i faget der luftfart og romfart er gjennomgående tema. Mens andre elever har vinterferie, har disse elevene undervisning i Florida, USA.

Elevene fikk også se romfergen Atlantis. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Elevene fikk også se romfergen Atlantis.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

I tillegg til mandagens rakettoppskytning har elevene blant annet besøkt EPCOT (Experimental Prototype Community of Tomorrow). Denne Walt Disney-parken har utstillinger som skal vise fremtidens verden. Kompetansemålene i teknologifaget dekkes godt i denne parken, fordi Disney bruker roboter og sensorikk til å beskrive både verdens som var og verden som kommer. En av attraksjonene er The Land som bruker hydroponi (å dyrke uten næringsrik jord) som en metode for å løse den globale matmangel-problematikken.

I Epcot fikk elevene se jordbærdyrking i hydroponisystemer. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
I Epcot fikk elevene se jordbærdyrking i hydroponisystemer.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

I EPCOT-parken er det også flere paviljonger hvor utvalgte nasjoner har utstillinger. Blant disse er Norge, Kina og USA. De viser det beste fra nasjonen, kulturen og litt av teknologien som brukes. Kina er meget spennende fordi de er i posisjon til å bli verdens ledende økonomiske supermakt.

Den norske paviljongen i EPCOT. Elevene snakket med to ansatte på paviljongen, Kristoffer fra Trondheim og Hanna fra Lillehammer. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs

Elevene har også brukt dagene til å fordype seg i tre programområder til NASA. Disse tre programmene er Apollo-programmet som tok mennesker til månen, Shuttle-programmet som bygde den internasjonale romstasjonen og Mars-programmet som nå utforsker den røde planeten og utvikler teknologi for å muliggjøre bosetting på Mars.

Selv om været er kaldt om kveldene har elevene funnet ledig tid til å besøke Clearwater Beach og til å delta på kulturelle opplevelser på sene ettermiddager.

Elevene venter på middag på Market Street. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Elevene venter på middag på Market Street.
Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Det er en kaffetørst gjeng som skal inn på Starbucks. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Det er en kaffetørst gjeng som skal inn på Starbucks.
Clearwater Beach. Kjell Arnt Nystøl / Nannestad vgs
Clearwater Beach.

Kjell Arnt Nystøl

Lærer Realfag Newton-lærer STEM teacher