I mål med "kald krig"

Publisert av Eva Udnes Nordby
  • Tips en venn

Som navigatør i Luftforsvaret overvåket Jessheim-mannen Hans-Petter Samuelsen de sovjetiske nordområdene da forholdet til Sovjet var som kaldest. Nå henger han på veggen i Galleriet i Oslo, intervjuet av Tiril og Julia, som en del av utstillingen The Impact of the Cold War.

9. januar 2013 var det Berlin-elevenes tur til å åpne utstillingen fra samarbeidsprosjektet The Impact of the Cold War. Foto: Under Berlin-åpningen var Nannestad representert med rektor Per Bjarne Elle, de prosjektansvarlige Anne Cathrine Engen og Svein Dalen samt Bente Akre som leder skolens arbeid med internasjonalisering. Foto: For andre gang åpner Felix-Bartholdy-Mendelssohn-Schule i Øst-Berlin skolekorridoren for fellesprosjekt med Nannestad. Foto: Det er fast en fem seks elever fra Norge som tar et skoleår ved Felix-Bartholdy. Disse elevene tok kontakt da de hørte det ble snakket norsk.

Foto: Fem tusen elever, tre uker praksis og en uke skole, de hadde ti kjøkken som dette...Under Berlin-besøket besøkte Nannestad-delegasjonen også en skole med linjer for kokk og servitør. Foto: Under besøket på yrkesskolen ble Nannestad-delegasjonen vist rundt av rektor og assisterende rektor. Foto: Elevarbeidene stilles ut i begge land. Nå står Berlin for tur med åpning 9. januar 2013. Berlin-utstilingen setter strek for Comenius-prosjektet The Impact of the Cold War. Foto: Jessheim-mannen Hans-Petter Samuelsen jobbet i Luftforsvaret og overvåket de sovjetiske nordområdene under den kalde krigen. Han er intervjuet av Tiril og Julia. Foto: Kald krig er tema for det andre samarbeidsprosjektet med skolen i Øst-Berlin. Lou og Paul er blant de tyske elevene som deltar; her foran Pauls plakat. Foto: The Impact of the Cold War åpnet i Galleriet torsdag 6. september. Bildet viser Anne Cathrine Engen, Nannestad-lærer som leder prosjektet, omgitt av fylkeskommunens Guri Gjerde og Margrethe Mobæk. Gjerde og Mobæk ordnet oppheng og praktisk gjennomføring i fylkeskommunens lokaler. Foto: Nannestad-elever fra Restaurant- og matfag sørget for velkomstdrikk og kanapeer under åpningen. Foto: De tyske elevene har engelsk tekst på sine plakater under Oslo-utstillingen. Når utstillingen kommer til Berlin, er teksten tysk. Foto: Norsk tekst på plakatene fra Nannestad-elevene i Oslo. Når arbeidene stilles ut i Berlin, blir det engelsk tekst. Foto: Norske kjentfolk stilte velvillig opp da Nannestad-elever ba om intervju; Dag Solstad på veggen i Galleriet. Foto: Jan Otto Johansen stilte til intervju og henger på veggen i Galleriet. Foto: Andre gode intervjuobjekt fant elever blant nær familie. Roar Skotte intervjuet bestefar Martin Skotte som var i Tysklandsbrigaden, mens Magnus Andersen intervjuet bestefar Carl Olsson. Foto: Nannestad-elev Julia og tyske Irene talte på vegne av elevene under åpningen i Galleriet. Foto: Rektor Per Bjarne Elle i rekken av talere. Fylkesordfører Nils Aage Jegstad åpnet utstillingen. Foto: Rektor ved Felix-Mendelssohn-Bartholdy-Gymnasium, Peter Stock, var blant talerne. Her i samtale med stortingsrepresentant Sverre Myrli. Foto: En god blanding av elever og lærere samt innbudte gjester fra den tyske ambassaden. Foto: Åpningen av felles utstilling var en hyggelig programpost under Norges-besøket for de tyve tyske elevene; her to av dem. Foto:  Foto:  Foto:
The Impact of the Cold War2_Page_1

Hans-Petter Samuelsen roste elevenes arbeid da han kikket på plakater om seg  og andre representanter for generasjonen som har opplevd den kalde krigen.

- Et arbeid helt på elevenes premisser, sa Samuelsen om spørsmål og vinkling på intervjuet og resultatet på veggen i Galleriet i Oslo. Det var gjennom bekjentskaper Julia og Tiril hadde funnet fram til Luftforsvarets mann i Albatross over sovjetiske områder.

Med utstillingen som åpnet 6. september har vg3-elevene på Studiespesialisering satt punktum for arbeidet med sitt Comenius-prosjekt The Impact of the Cold War. Elevene har besøkt Berlin. Nå i september er elever fra Felix-Bartholdy-Mendelssohn-Schule på gjenvisitt. Under åpningen av utstillingen pekte begge parter, både rektorer og elevrepresentanter, på all lærdom som denne type internasjonaliseringsarbeid gir.

I denne runden av det bilaterale samarbeidet har elevene jobbet med etterkrigstiden/den kalde krigen. De norske elevene har funnet mange interessante intervjuobjekter blant kjendiser/kjentfolk og blant slekt og bekjentskapskrets. Resultatet er åpent for publikum fram til 20. september. Bestefar og oberst Carl Olsson med over 60 års fartstid i Forsvaret henger side om side med Per Egil Hegge. Førstnevnte var blant flere intervjuobjekt som hadde takket ja til invitasjonen til å delta under utstillingsåpningen. Andre nøyde seg med å henge på veggen.

Neste stopp for utstillingen er Berlin i januar 2013.