Fordypningsoppgave (særemne)

Fordypningsoppgaven er en spennende del av norskfaget i tredje klasse. Her får du en enestående mulighet til å dyrke egne interesseområder innenfor litteratur, media eller språk. Sørg derfor for å velge en fordypning som virkelig interesserer deg! Her får du noen tips.

Litteratur illustrasjon

Tema Deichmanske bibliotek

Stavanger biblioteks særemnetips

Senja vgs sine særemnetips

Emner i skjønn voksen - Emner i skjønn barn og ungdom (Bruker: nannestadvgs   Passord: vekten)

Litteraturhistorisk periode

Du kan fordype deg i en periode eller sammenligne to perioder.

Se Store Norske Leksikons forklaring på de litteraturhistoriske periodene.

Lån bøker om litteraturhistoriske perioder i læringssenteret

Forfatter

forfatterportalen.no

Sjanger

Ta for deg en sjanger (eks. kriminal, fantasy). Velg om du vil fokusere på forfattere eller tidsperioder innen en sjanger.

Fra roman til tegneserie - tips fra Stavanger bibliotek

Sjangerhefte i norsk for SSP. Verktøy for analyse av tekster. Utarbeidet av lærer Maria Selvik.

Serier og krimhelter - (Bruker: nannestadvgs   Passord: vekten)

Noveller og eventyr - (Bruker: nannestadvgs   Passord: vekten)

Høgskolen i Oslo og Akershus  - Leksikon med bla.a. beskrivelser av sjangre

Adapsjon (Sammenligning av bok og film)

Tips til filmatiserte bøker - Bergen offentlige bibliotek

Stavanger bibliotek - filmanalyse

Film og bok - BS søketjenester (Bruker: nannestadvgs   Passord: vekten)

Film illustrasjon

Media

Ta for deg et massemedium. Eksempelvis aviser, ukeblader, tegneserier, tv, radio. Her kan du fordype deg videre med  analysere språk/innhold, reklamebruk, hvordan de formidler kultur eller informasjon.

Pressreader - Tilgang til norske og internasjonale aviser. Må være på skolens nettverk.

Atekst - avisartikler tilgjengelig digitalt

Film og bok -  BS søketjenester (Bruker: nannestadvgs   Passord: vekten)

Språk illustrasjon

Språk

Fordyp deg enten i en dialekt, norrønt språk, stedsnavn, personnavn eller språkhistorisk emne.

Språkrådets skolesider

Teori og sekundærlitteratur

Det er mange steder du kan finne teori og sekundærlitteratur til oppgaven din, her har vi samlet noen lenker. Spør om hjelp i Læringssenteret hvis du trenger hjelp til å finne frem på sidene.

Bokhylla.no - Nasjonalbiblioteket

Store norske leksikon

Atekst - avisartikler tilgjengelig digitalt

VGskole - her kan du få hjelp til blant annet litterær analyse og informasjon om de forskjellige litterære periodene.