Studietur til Dublin og Belfast

For andre året på rad var samfunnsfaglig engelsk på studietur til Dublin i Irland og Belfast i Nord-Irland for å studere britisk og irsk politikk og historie og få et nærmere innblikk i konflikten som har preget området i flere hundre år.

Forblåste, men fornøyde elever og lærer ved Giant's Causeway. Fra venstre: Maren, Sofie, Eirik, Nabiiha, Markus og Ingvild. Karen Langhelle / Nannestad vgs
Karen Langhelle / Nannestad vgs
Kilmainham Gaol, Dublin. Korset markerer stedet for offentlige henrettelser. Karen Langhelle / Nannestad vgs
Kilmainham Gaol, Dublin. Korset markerer stedet for offentlige henrettelser.
Karen Langhelle / Nannestad vgs

Elevene begynte turen i Dublin, med omvisning på Kilmainham Gaol. Her ble mennesker - deriblant mange barn - dømt til straffarbeid for å ha stjålet brød under hungersnøden på 1800-tallet som tok livet over en million mennesker, og her ble også de fjorten lederne for Påskeopprøret i 1916 henrettet. I tillegg besøkte elevene EPIC Museum of Emigration og var på en teateroppsetning av en klassisk irsk roman.

Deretter gikk ferden videre til Belfast, over den kontroversielle grensen mellom Irland og Nord-Irland. Som en del av fredsavtalen i Nord-Irland, ble den sterkt militariserte grensen gjort tilnærmet usynlig, men takket være Brexit preger grensen nok en gang nyhetsbildet verden rundt. I Belfast fikk elevene en omvisning i bydelen som var sterkest rammet av konflikten på 1960-, 70- og 80-tallet, der en "peace wall" på nesten 6 meter fortsatt separerer katolikker og protestanter. Første guide var tidligere medlem av IRA og representerte den katolske, pro-irske siden, mens guide nummer to var tidligere medlem av en protestantisk, pro-britisk paramilitær organisasjon. Begge fortalte sterke historier om vold og tap av familie og nære venner og om arbeidet mot forsoning og fred. Det ble også tid til en dagstur til Antrim-kysten, der elevene i full blåst klatret på de unike steinformasjonene kjent som The Giant's Causeway.

Studieturen levendegjorde historiske og politiske temaer man ellers bare leser om i læreboka, og med deadline for Brexit kun to uker unna, fikk elevene også en unik mulighet til å oppleve høyst aktuelle nyhetshendelser fra innsiden.

Divis Tower, West Belfast. Her falt de første skuddene i det som skulle bli en flere tiår lang og blodig konflikt. Karen Langhelle / Nannestad vgs
Karen Langhelle / Nannestad vgs
Guiden Gerald, tidligere politisk fange og senere aktiv lokalpolitiker for Sinn Fein, forteller sin historie til Eirik, Celine og Daniel på omvisning i West Belfast. Karen Langhelle / Nannestad vgs
Karen Langhelle / Nannestad vgs
Guiden Mark, eks-paramilitær og senere soldat i den britiske hæren, foran et veggmaleri av Ulster Volunteer Force. Tagger du på bildet, risikerer du dødsstraff, ifølge Mark. Karen Langhelle / Nannestad vgs
Karen Langhelle / Nannestad vgs

Tekst og bilder: Karen Langhelle.