To unike forfattere som byr på seg selv

Nannestad videregående er en av flere heldige skoler som har fått være en del av prosjektet "Frihet og ære", i forbindelse med Den kulturelle skolesekken. Forfatterne Simon Stranger og Amal Aden drar rundt om i Norge, og holder seriøse og samtidig viktige foredrag. Salen fulgte interessert med da forfatterne snakket om hverandres bøker, til en engasjerende bakgrunnsmusikk.

Amal Aden og Simon Stranger Foto: Lisa Marie Rian Karlson
Amal Aden og Simon Stranger
Foto: Lisa Marie Rian Karlson

Amal Aden ble født og vokste opp i Somalias endeløse konflikter. Amal er i dag 35 år gammel, og hun var veldig liten da hun ble eksponert for de traumatiske opplevelsene i Somalia, noe som hun kommer nærmere inn på i sine bøker. Da hun var 13 år gammel, kom hun til Norge som analfabet, og kunne ikke et eneste ord norsk. Etter mye arbeid, og mange år med opplæring, ga hun ut sin første bok i 2008.

Simon Stranger vokste opp på Lilleaker i Oslo og er en kjent norsk forfatter. Han er kjent for bl.a. ungdomsboktrilogien om tenåringen Emilie, og hennes opplevelser med flyktningproblemer. Strange sin første utgivelse var i 2003, da han gav ut romanen Den veven av hendelser vi kaller verden. Hans nyeste utgivelse, Leksikon om lys og mørke, fikk bokhandlerprisen 20. november 2018

Elevene fra studieprogram for Helse og oppvekst fulgte ivrig med da Stranger fortalte om sine egne og Aden sine litterære verk. Han forklarte alt fra innholdet i bøkene, til egne opplevelser knyttet til temaet. Alt var godt gjennomført med gode tolkninger, og engasjerende bakgrunnsmusikk.

Aden fylte salen med underholdende historier og en følelse av engasjement. Hun forteller om sin tøffe oppvekst, og hvordan hun har klart å komme seg ut av det somaliske samfunnet, med hatefulle tanker og ytringer mot lesbiske/homofile. Aden forteller også om hvordan hun har klart å integrere seg så bra i det norske samfunnet, noe som hun understreker for alle: «Jeg tror ikke på mirakler. Jeg tror på hardt arbeid. Fordi om du skal lykkes i livet, må du jobbe veldig hardt». Hun deler også med elevene at hun tror på dialog, og at man kan prate sammen, dersom man har det vondt.

Under intervjuet forteller Stranger oss at hans viktigste bok å få ut i samfunnet var Leksikon om lys og mørke, som han fikk Bokhandlerprisen for nå i november. Boken handler om nazisme, ekstremisme og holdningsendringer, noe som Stranger følte var et viktig samfunnsproblem.

Etter at Aden hadde snakket om den sterke sannheten bak båtflyktninger og immigranter, spurte vi henne om hva det norske samfunn kan gjøre for kommende flyktninger: «Vi må slutte å fokusere på økonomi, og hvor mye ting koster. Vi må tenke at det er mennesker vi snakker om, ikke ting». Aden forteller engasjerende at vi er heldige å bo her i Norge. Når vi er så heldig som vi er i Norge, så bør vi hjelpe til.

Vi takker Amal og Simon for et fantastisk foredrag her i Nannestad.

Tekstforfattere: Nicole Celin Teigen, Tobias Holum, Mateo Elfstedt Lago, Lisa Marie Rian Karlson.