Brave New World?

Elever fra faget Teknologi- og forskningslære og 3MOK fikk lukket invitasjon til utstillingen Brave new world? på Akershus kunstsenter. Til ære for elevene fløy Akershus kunstsenter inn kunstneren Hege Tapio, som er bosatt i Stavanger, for å utfordre tankene og holdningene deres.

Elevene på teknologi- og forskningslære forberedte seg ved å lære om bokklassikeren og dystopien «Brave New World» av Aldous Huxley. Lærer Lars-Kristian Iversen og bibliotekar Roy Martin Kristiansen fortalte om innholdet i boka, om forfatteren og bokas plass i litteraturhistorien.

Elevene på 3MOK hadde gjennomført prosjektet "Media2048 - et fremtidsscenario" hvor de jobbet med å identifisere endringer i medieutviklingen de siste 30 årene, og de laget sine egne historier og medieprodukter med beskrivelser av fremtidens mediesamfunn. Det var en stor variasjon og viste både positive muligheter og dystre spådommer om hvordan samfunnet kan utvikle seg. Se noen av bildene nederst i saken, eller se eget innlegg på Facebook her.

Kunstner Hege Tapio i dialog med elevene fra 3MOK. Tore Andre Ringvold
Kunstner Hege Tapio i dialog med elevene fra 3MOK.
Tore Andre Ringvold

Utstillingen «Brave New World?» er kuratert av Rikke Komissar og Monica Holmen og tar for seg forskjellige teknologiske fremtidsvisjoner, laget av forskjellige kunstnere. Elevene fikk se og diskutere kunstverk med temaer som blant annet kunstig intelligens, teknologisk evolusjon, genetikk og fordeling av ressurser.

Utstillingen tok opp blant annet forholdet mellom menneske og maskin. Elevene fikk se en utypisk robot, kalt Machine 6.2, laget av Thomas Kvam i samarbeid med Frode Oldereid. Roboten bablet usammenhengende, flakket med blikket, slikket seg rundt munnen og var mye mer fryktinngytende enn tiltrekkende. Det ble utgangspunktet for en diskusjon om roboters utseende og hvordan de som regel blir fremstilt som vakre kvinner.

På utstillingen HumanFuel diskuterte elevene med kunstneren Hege Tapio om synspunkter de hadde på et samfunn der menneskeorganer eller avfallsforbindelser som menneskefett etter en fettsuging kan resirkuleres? Hege Tapio argumenterte med fremtidige mangel på naturressurser som rettferdiggjøring for å omdanne menneskefett til drivstoff og andre energiressurser.

Nannestad vgs takker for en spennende og tankevekkende utstilling.

Bilder fra elever på 3MOK:

Erik har utviklet et scenario der verden er preget av gjentatte naturkatastrofer.
I Aksel sitt scenario er verden slik vi kjenner den ødelagt. Dette skyldes menneskers bruk av biologiske våpen. Eleven har videre satt dette sammen til et spill-konsept.
Amund beskriver en fremtid som er preget av teknologi og hvor globaliseringen har nådd ekstreme høyder.
I Malin sitt scenario har menneskene ødelagt planeten sin og søker tilflukt til Mars.

Se resten av bildene på Facebook-siden til Medier- og kommunikasjon.

Kjell Arnt Nystøl

Lærer Realfag Newton-lærer STEM teacher

Lærer Realfag (STEM teacher) SSP- MK- RM Realfagsavdeling, Newton-lærer, MNT-forum representant

E-post kjell.arnt.nystol@nannestad.vgs.no