Opplevelsesrik studietur for elever i Samfunnsfaglig engelsk

I forrige uke var Samfunnsfaglig engelsk på studietur i Irland og Nord-Irland. Elevene fikk med dette en mye bedre forståelse av landenes historie, politikk og religion.

Vi reiste først til Dublin, der elevene brukte den første dagen til å bli bedre kjent med byen gjennom en bilderebus, som ble avsluttet med irsk folkemusikk på Hughes Pub. Neste dag besøkte vi Kilmainham Gaol, et tidligere fengsel i drift fra 1700-tallet til midten av 1920-tallet som stod sentralt i mange viktige hendelser i irsk historie. Her ble sultende mennesker, også barn, fengslet i forferdelige kår for å ha stjålet brød under hungersnøden i Irland på 1840-tallet, da over en million mennesker døde. 14 ledere for Påskeopprøret i 1916 ble også henrettet her. Som følge av hungersnøden, utvandret over 1 million irer til andre land, noe vi lærte om på Dublins interaktive og hypermoderne Emigration Museum.

Dernest gikk turen til Belfast, der vi besøkte det nord-irske parlamentet Stormont og fikk en innføring i rollen denne spiller for å sikre fred etter den langvarige og meget blodige konflikten mellom katolske republikanere og protestantiske unionister, som ble offisielt avsluttet med The Good Friday Agreement i 1998. Et av høydepunktene på turen var omvisningen vi fikk rundt The Falls Road og Shankill Road i Vest-Belfast, det mest utsatte området av byen under konflikten, der en flere meter høy «fredsvegg» fortsatt deler bydelen i to, med en jernport som stenges hver eneste kveld. Vår første guide var tidligere medlem av IRA og politisk fange i det beryktede Maze-fengslet under sultestreiken tidlig på 1980-tallet, der han mistet ti nære venner. Den andre guiden var tidligere medlem av en protestantisk paramilitær gruppe og senere soldat i den britiske hæren, der han overlevde tre IRA-attentater. Begge delte meget sterke personlige historier og ga et menneskelig ansikt til en konflikt som elevene så langt bare hadde lest om i læreboka. Var det noe guidene kunne enes om, var det bekymringen for at nylige politiske hendelser i Storbritannia, som for eksempel avgjørelsen om å forlate EU, kan få negative konsekvenser for fredsprosessen i Nord-Irland.

At religion spiller en langt mer sentral rolle i Nord-Irland enn i de fleste andre europeiske land ble også klart på en politisk debatt som vi deltok på – bokstavelig talt for noen av oss, da én modig norsk elev tok mikrofonen og stilte tankevekkende spørsmål. Det ble også tid til en tur til kysten, der Nord-Atlanteren til tider ga oss alt den hadde av vind og regn mens vi klatret rundt på de unike geologiske formasjonene som utgjør The Giant’s Causeway, samt besøkte ulike steder kjent fra Game of Thrones.

Det ble en tettpakket og opplevelsesrik tur full av inntrykk, med flotte og engasjerte elever som gjerne fortsatte meningsutvekslingen og erfaringsdelingene over felles middager til sent på kveld.

Tekst: Karen Langhelle